fredag 21 december 2012

Gamla julkort

Idag är det Thomas-dagen, också kallat Thomas fylletunna och Tomasmäss samt vintersolståndet. Idag var den dagen i det gamla Sverige som var marknadsdagen, dagen då man inhandlade allt det man behövde inför julens stök och den dagen då julefriden infann sig.

Jag har själv börjat stöka här hemma. Städat, putsat koppar och mässing härligt glänsande. Många av våra jultraditioner syns på vackra gamla julkort från förr som jag är ett stort fan av. Det hela började med boken God Jul- Svenska jultraditioner på helgkort från förr av Anders Neumüller. Där har han samlat bilder av över 300 olika julkortsmotiv av kända och okända illustratörer. Jag blev så inspirerad att jag började samla lite smått själv. Nedan visas några som jag har.

De flesta är skickade mellan 1900-1925. Det var mycket vanligt med kvinnliga illustratörer. Mina personliga favoriter är Jenny Nyström, Aina Stenberg, Elsa Beskow, Adina Sand, Signe Aspelin och Adele Söderberg. Jag vill använda dessa kort i min julpyntning, får se vad jag hittar på :)


1 kommentar:

  1. Så vackra gamla julkort!

    Önskar dig en riktigt God Jul!

    Kram Marie

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...