fredag 18 oktober 2013

Eldstäder

Det här med eldstäder är en, förlåt mig för ordvalet, het fråga här hemma :) Totalt finns det fyra stycken. Denna som vi har i sovrummet är hiskeligt ful och planeras på att säljas och bytas ut till en som passar detta hus bättre.


Första tanken var att köpa en kakelugn på exempelvis Blocket, då det är mycket möjligt att det varit en där från början, nya är alldeles för dyra, men arbetet med att montera ned/upp en skrämmer oss lite så det blir en gjutjärnskammin från Jötul.

Nedan visas vår murade öppna spis i vardagsrummet, den har en gammal ineffektiv insats men jag gillar  valvformen. Har tittat på nya insatser men de är för hemska! Ser ut som fula tjockteve-apparater. Usch nej! Här funderar vi på en skräddarsydd lösning. Om vi kan bygga om den redan befintliga med en ny lucka av glas för att man ska kunna se elden men inte behöva ha en öppen lucka som släpper in rök.


Den tredje är vår lilla gjutjärnskammin från Bolinders Stockholm som finns i övervåningens lilla tv-rum. Här funderar vi "bara" på att fixa till den lite underliga bakomliggande rördragningen. 


Den fjärde och sista är vedspisen av lite nyare modell i köket. När vi kommer till den dagen då vi gör om köket så kommer vi ta bort köksskåpet till höger  och istället mura upp en del där vi kommer sätta in en vattencistern i koppar som vi fått i present och ett litet utrymme för att ha ved i.


Puh! Det finns en hel del att göra :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...