söndag 27 oktober 2013

Mitt hjärta hoppar till lite samtidigt som det gråter

Nu har vi börjar med vardagsrumsrenoveringen. Senaste renoveringen skedde på 80-talet har vi fått som uppgifter. Vi har tagit bort lister, gammal el och fräst upp spår för den nya. När vi gjorde detta upptäckte vi både något vackert men också för mig hjärtskärande.


Bakom allt hittade vi denna vackra tapet, vilket fick mitt hjärta att hoppa till lite extra. Rankor av gula rosbuskar på en lätt dimmgrå-botten.

Det som hänt är att man har tilläggsisolerat med cellplast eller i folkmun, frigolit och sedan haft plast och spånskiva på det.Vilket gjorde att min hjärta började gråta lite grann. I den bästa av världar skulle vi kunna ta bort detta och göra om, göra rätt, då frigolit inte är det bästa materialet för detta fina, gamla hus. Dock har vi inte medlen för detta, vi får göra det bästa som vi kan istället med det vi har, var ju inte tänkt att bli en restaurering. Elen kommer att ledas i rör som i sin tur sätts i spåren och gips kommer att komma upp på spånskivan och ett ventilationsrör kommer att skapas. Blir bara så arg och ledsen när folk inte tänker till.

fredag 18 oktober 2013

Eldstäder

Det här med eldstäder är en, förlåt mig för ordvalet, het fråga här hemma :) Totalt finns det fyra stycken. Denna som vi har i sovrummet är hiskeligt ful och planeras på att säljas och bytas ut till en som passar detta hus bättre.


Första tanken var att köpa en kakelugn på exempelvis Blocket, då det är mycket möjligt att det varit en där från början, nya är alldeles för dyra, men arbetet med att montera ned/upp en skrämmer oss lite så det blir en gjutjärnskammin från Jötul.

Nedan visas vår murade öppna spis i vardagsrummet, den har en gammal ineffektiv insats men jag gillar  valvformen. Har tittat på nya insatser men de är för hemska! Ser ut som fula tjockteve-apparater. Usch nej! Här funderar vi på en skräddarsydd lösning. Om vi kan bygga om den redan befintliga med en ny lucka av glas för att man ska kunna se elden men inte behöva ha en öppen lucka som släpper in rök.


Den tredje är vår lilla gjutjärnskammin från Bolinders Stockholm som finns i övervåningens lilla tv-rum. Här funderar vi "bara" på att fixa till den lite underliga bakomliggande rördragningen. 


Den fjärde och sista är vedspisen av lite nyare modell i köket. När vi kommer till den dagen då vi gör om köket så kommer vi ta bort köksskåpet till höger  och istället mura upp en del där vi kommer sätta in en vattencistern i koppar som vi fått i present och ett litet utrymme för att ha ved i.


Puh! Det finns en hel del att göra :)

tisdag 15 oktober 2013

Äpplen och helgens bestyr

Denna helg som varit gick i bestyrens tecken. Fredagen spenderades med att beställa tapeter och storhandla, städa och tvätta. Lördagen kom och den spenderades i skogen där jag nog tog de sista trattkantarellerna för säsongen, lite trädgårdsarbete och sedan mingel och mat i nyrenoverad fårlada :)
Söndagen började lugnt sen fick jag för mig att ta reda på de sista äpplena och det blev äppelpaj-bak, sex stycken hamnade i frysen för att tas fram vid oväntat besök.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...